Örökségvédelmi turisztikai útvonal Kárpátalján

Örökségvédelmi turisztikai útvonal Kárpátalján


Befejeződött a beregi és a kárpátaljai műemlékállomány feltérképezésére indított uniós program, amelynek segítségével egységes örökségvédelmi turisztikai útvonal jött létre a magyar–román–ukrán határ mentén.


Egy vérből valók vagyunk – magyar-magyar kapcsolat Határtalanul!

Egy vérből valók vagyunk – magyar-magyar kapcsolat Határtalanul!

Talán feltűnt Beregszász lakóinak, hogy ez év őszén gyakran lepték el a város főterét gyerekcsoportok, felbolydítva az amúgy nyugodt kisváros csendes napjait. Azt is rögtön megállapíthatták, hogy nem helyi gyerekekről van szó (a kárpátaljaiaknak – tapasztalataim szerint – ennek felismerésére különös képességük van). De akkor honnan jöttek és miért? Utánajártunk a dolognak – nem mintha nagy nehézséget okozott volna a feladat –, s kiderült, hogy a majdnem hétről hétre idelátogató csoportok Magyarországról érkeztek egy különleges kezdeményezés, a Határtalanul! program keretein belül. Hogy pontosan mit takar ez a megnevezés, s mi a célja, arról Szabó Évával, a miskolci Schooltúra Kft. tulajdonosával, a program magyarországi szervezőjével ésGönczy Sándorral, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola földtudományi tanszékének tanárával, aHatártalanul! helyi koordinátorával beszélgettünk.


2013-ban megrendezésre kerül a Magyar Konyha Hete

2013-ban megrendezésre kerül a Magyar Konyha Hete

Egyedül nem megy. Beregvidéken e felismeréstől vezérelve alakították meg két évvel ezelőtt a vendégfogadással foglalkozó vállalkozások a turisztikai koordinációs tanácsot, melynek legfontosabb feladata a turizmussal kapcsolatos programok és tervek összehangolása. A tanács legutóbbi ülésén is számos figyelemreméltó kezdeményezésről hallhattunk. Ezek közül az egyik legjelentősebb: 2013 folyamán Beregvidéken megrendezik a Magyar Konya Hetét. Ennek keretében a hozzánk látogató turisták több mint egy tucat vendéglátóipari egységben ismerkedhetnek a magyaros ízekkel, a helyi ételspecialitásokkal. 


Rendeződhet a vereckei honfoglalási emlékmű jogállása

Rendeződhet a vereckei honfoglalási emlékmű jogállása

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kezdeményezése nyomán felvette a vereckei magyar honfoglalási emlékművet a helyi jelentőségű emlékművek jegyzékébe a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal kulturális főosztálya.


Turisztikai konferencia Beregszászon

Turisztikai konferencia Beregszászon

2015. október 16-án „Társadalmi, kulturális és idegenforgalmi kapcsolatok a Kárpát-medencében” című konferenciára került sor Beregszászban. A rendezvény szervezői a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola .