Lakodalmas népszokások

Lakodalmas népszokások

Úgy van az rendjén, hogy az emberélet nagy fordulóihoz kötődő népszokások közül a házasságkötés az, amelyikhez a legtöbb színes, eleven, szép hagyomány fűződik.


Húsvéti szokások

Húsvéti szokások

Kárpátalja szerte megmaradt az a szokás, hogy húsvét első napján a komák tiszteletüket teszik, keresztgyermekeiknek ajándékot visznek. De ez az a nap, amikor a rokonok is felkeresik egymást. Igazi népvándorlás veszi kezdetét!


Nagydobronyi hagyományőrzés

Nagydobronyi hagyományőrzés

Nagydobronyban virágvasárnap színes szalagokkal feldíszített zöld ágak kerülnek a lányos porták kerítésére. A feldíszített ágak a kerítésen maradnak egészen nagypéntekig, hogy a nagyközségben a locsolkodásra készülő fiúk láthassák, hogy hová is kell betérni majd húsvétkor a hímes tojásokért.

Hagyományőrzés már gyerekkorban

Hagyományőrzés már gyerekkorban

A Tiszapéterfalvai Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport szinte egyedi a járásban. Talán ennek is köszönhető egyre növekvő népszerűsége. Megalakulásával Kokas Károly, a Kokas-banda alapítójának nagy álma vált valóra.


 Kárpátaljai betlehemes játékok

Kárpátaljai betlehemes játékok

A betlehemezés gyökereit keresve akár a kereszténység történetének kezdetéig is eljuthatunk. Jézus születésének helyszínén, a betlehemi sziklabarlangban ereklyeként őrzött jászol maradványairól az első szentföldi zarándokok hozták el a hírt Európába, s a IV. században már a római templomok fő- és mellékoltárain is megjelenik bábszereplőivel a betlehemi jászol.