Fejérház Munkács

  Az eredeti Rákóczi-kastély földszintes, 26 x 19 méteres épület volt, több mint 3 méteres nyílt folyosóval. A külső falak fehérre voltak meszelve, s széleiken lábnyi széles vörös kockákkal festve. Az ablakok kiálló kőkeretekkel és szemöldökökkel voltak díszítve. A keresztboltozattal ellátott épületbe egy pitvaron át lehetett bemenni. Lent erős boltozat alatt pincehelyiségek, konyhák, cselédlakások voltak. A négyszögű épületet kettős fedél takarta. A palota tágas, melléképületekkel körülvett udvar közepén állott, melyet nagy kiterjedésű kert övezett. Az egykori palota a mai épület középső szárnyát foglalta el.
1703 júniusában a kurucok kérésére hazatérő II. Rákóczi Ferenc Munkácsra érve a családi kastélyban szállt meg, ám kiképzetlen, rosszul felfegyverzett felkelőivel nem tudta visszaverni a labancok támadását, így el kellett hagynia a palotát.
A szabadságharc leverése után, 1726-ban a Fejér-ház is a Schönbornok tulajdona lett. A XVIII. században a kastélyt átalakították, jelentősen kibővítették. Az építési munkálatokat Genovai János debreceni építész irányította. Ekkor nyerte el jelenlegi formáját.
A mai kastély U alaprajzú, kétszintes épület. Homlokzatain két eredeti és öt rekonstruált reneszánsz ablak látható. A főbejáratához nyitott lépcsősor vezet. A XIX. században emelték az oszlopos, timpanonos kőből faragott kapuzatot. A kapuzat közepén díszváza áll. A főhomlokzat ablakai, a kastélytermek mennyezetei stukkó-díszítésűek. A középső épületszárny belső terei boltozottak.
A kapuzattól balra, két ablak között díszes keretezésű emléktábla őrzi II. Rákóczi Ferenc emlékét. Az 1911-ben emelt emléktábla a szovjet időkben is sértetlen maradt.
Több neves személyiséget látott vendégül a kastély: 1770-ben II. József császárt, 1852-ben I. Ferenc Józsefet, 1882-ben Munkácsy Mihályt.
Ma Munkácsy Mihály nevét viselő művészeti iskola működik az épületben.
Az előcsarnokban Göncz Lajos 1912-ben készült, köztérinek szánt Munkácsy-szobrának gipszmásolata, valamint emlékszoba őrzi Munkács híres szülöttének emlékét.